Betaald krijgen is niet altijd vanzelfsprekend

In tijden van economische tegenwind is het al lastig genoeg om de orderportefeuille gevuld te houden. Echter, zoals iedere ondernemer weet, is orders binnenhalen slechts een kant van het verhaal. De andere kant betreft het binnenhalen van de betalingen op je openstaande facturen. Ook dat lijkt met de dag lastiger te worden.

In 2012 zagen we een record aan faillissementen. Er werden er ruim 7.400 uitgesproken. Experts verwachten dat 2013 in ieder geval niet beter zal worden. Bedrijven lopen dus aanzienlijke risico’s met het leveren van hun goederen/diensten op rekening. Reden genoeg om eens goed naar de openstaande facturen en het proces van het beheer ervan te kijken.

In veel bedrijven waar ik als adviseur voor het eerst over de vloer kom, zie ik dat het aantal dagen dat de facturen openstaan aanzienlijk hoger is dan de betalingstermijn die bij de verkoop is overeengekomen. Hoewel ondernemers daar niet blij mee zijn, hoor ik vaak als verklaring dat ze de relatie met de klant niet in gevaar willen brengen door om betaling van hun facturen ‘te zeuren’.

Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te bedenken wat de gevolgen hiervan kunnen zijn. In het verleden werd het rekening courant voor een fors deel gebruikt om de debiteuren te financieren. Die vlieger gaat momenteel steeds minder hoog op. Banken hebben de neiging om de financiële ruimte eerder terug te schroeven dan te verruimen. Een gat in de liquiditeit is dan snel gegraven. Dit met alle gevolgen van dien.

Hoe komt het toch dat bedrijven zo terughoudend zijn met het binnenhalen van de betalingen op hun facturen? Enerzijds blijkt meer dan eens dat er eigenlijk geen procedure is. Op onregelmatige tijden kijkt men ernaar. Anderzijds zie ik dat men vaak te emotioneel betrokken is. Eigenlijk is men van mening dat de leverancier aan zijn verplichtingen heeft voldaan en dat de klant dat nu ook gewoon moet doen. Helaas werkt het in de harde praktijk niet zo.

Door het beheer van de facturen door een deskundige te laten verzorgen, is men ervan verzekerd dat er een deugdelijke procedure is die ook strikt gevolgd wordt. Deze deskundige is ook niet emotioneel betrokken bij de relatie tussen klant en leverancier. Dat biedt vele voordelen voor zowel de leverancier als de klant.

Zo’n deskundige is Facturenbeheerders. Uitgangspunt van de dienstverlening van Facturenbeheerders is dat het aantal dagen dat de facturen onbetaald blijven (zgn. DSO = Days Outstanding) fors naar beneden wordt gebracht. Voorwaarde is dat de relatie met de klant hierdoor niet in gevaar komt. In de praktijk blijkt dat de klant sneller bereid is om een regeling te treffen met Facturenbeheerders dan rechtstreeks met de leverancier. Ook bij de klant zit er emotie over het feit dat hij te laat is met betalen.

Door het strikt hanteren van de procedure komen eventuele problemen snel op tafel. Hierdoor kan de leverancier in voorkomende gevallen snel op de klacht inspelen en het probleem oplossen. Dit is vele malen eenvoudiger als men snel op de hoogte van een probleem dan wanneer zoiets pas naar maanden boven water komt. Ook dat komt de relatie tussen leverancier en klant ten goede.

De werkwijze van Facturenbeheerders is helemaal van deze tijd. Het proces is voor het grootste deel volledige geautomatiseerd met speciaal voor dit doel ontwikkelde software. Uiteraard is er gewoon een mens van vlees en bloed die de klant op enig moment telefonisch gaat benaderen. Het blijft allemaal mensen werk natuurlijk.

Wil je meer weten over de werkwijze van Facturenbeheerders neem dan conact met me op of kijk op de website www.facturenbeheerders.nl Bij de tab WAT KOST HET? kun je je eigen gegevens invullen om te zien wat facturenbeheerders in jouw situatie kan betekenen.

Tiel, 2 augustus 2013
John van der Veer

Contact

Blog downloaden

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *